Jump to content
Cover for Min resa i jazzens tecken
Isbn: 978-91-8989-484-6
Publisher: Bookea
Category:
Memoirs & Biography Art, music, theatre, film
Accessible since: January 2024

E-book

Min resa i jazzens tecken

Den här boken började som Jan Backenroths berättelse om Föreningen Jazz i Skaraborg som var en av Sveriges mest aktiva jazzföreningar mellan 1983 och 2005. En verksamhet som omfattade ca 600 konserter i länet och en stor jazzfestival - Skaraborgs Jazzdagar – som fanns under tio års tid.
Jan var med ända från starten och var också föreningens ordförande under de tio första åren.
Men boken handlar om mycket mer än det ...

Detta är Jans egen berättelse om sitt liv med och i musiken.
En resa som börjar i Karlstad på 1970-talet i en tid då jazz, rock, blues, latin och funk ofta förenades för att hitta nya uttryckssätt. Jan fick här uppleva konserter med Bengt Hallberg, Rune Gustafsson, Georg Riedel, Egil Johansen, Solar Plexus, Hörselmat, Buddy Rich, m.fl. Under tonåren spelade Jan slagverk i kyrkans musikkår och gospelkör samt trummor i rockband och det blev sommarkurser på b.la Ingesunds Musikhögskola med lärare som Red Mitchell, Lennart Åberg, Petur ”Island” Östlund, Janne Schaffer m.fl.

Universitetsstudier i Göteborg och Uppsala ledde fram till en psykologexamen och i början av 80-talet flyttade Jan till Skövde där han jobbade som skolpsykolog i nästan fyrtio år.
Förutom att vara aktiv i Jazz i Skaraborg spelade Jan slagverk i Skövde Storband i nästan trettiofem år samt har medverkat i flertalet lokala grupper som trumslagare.

Musiken har fört Jan runt nästan hela jorden - från jazzfestivaler i Stockholm och Ystad till Europas stora festivaler i Haag, Montreux och Nice. I sällskap med svenska jazzeliten åkte Jan till både London och New York och reste också flera gånger till Japan tillsammans med grupperna Sweet Jazz Trio och Ulf Wakenius Q. Resan började i Karlstad för nära 50 år sedan och Jan konstaterar att ”the
road goes forever on”.

”Denna bok handlar om Jan Backenroths kärlek till jazzmusiken, hans möten med fantastiska musiker, resor till alla världens hörn för att få höra bra musik.”....... ”Jan berättar här ingående om föreningens omfattande och fantastiska verksamhet. Läs, inspireras och ta lärdom! Vi behöver hängivna människor som Jan Backenroth så att vi får uppleva och lyssna till levande musik. Musik som inspirerar och upplyfter oss i våra liv.”
Från förordet av Lars Jansson, musiker.Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone