Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Svensk idéhistoria 2: Medeltid
Isbn: 978-91-8050-242-9
Förlag: Historiska media
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: december 2022
Uppläsare: Per Juhlin
Length: 6 timmar 43 minuter

Ljudbok

Svensk idéhistoria 2: Medeltid

Svensk idéhistoria: Medeltid ger en storslagen översikt över människors tankar och idéer om naturen, samhället och människan under svensk medeltid. Under den här perioden introduceras ett mäktigt redskap för att förmedla idéer och föreställningar som kom att få oanade konsekvenser för samhället och tänkandets historia: skriftkonsten. Kristendomen gör sitt intåg i landet och förändrar människors uppfattning om världen och livet efter döden. Men varför började människorna bekänna sig till en helt ny religion?

Sverige inlemmas också i en europeisk, latinsk bildningskultur med kloster, bibliotek, skolor och universitet, som förenar den kristna världsåskådningen med det antika arvet. Människorna blickar upp mot stjärnhimlen med sina planeter och himlakroppar som kretsade kring jordklotet i universums mitt. Hospital och sjukvårdsinrättningar etableras där sjuka och nödlidande kunde få vård och omsorg enligt den kristna barmhärtighetstanken. Mänskligheten fick en historia från skapelsen till den yttersta domen.

David Dunér är professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet. Han disputerade 2004 på en avhandling om den svenske naturfilosofen och andeskådaren Swedenborg. Han har med den här bokens tre delar skapat ett nytt standardverk i svensk idéhistoria, som inte bara har uppdaterats med den allra senaste forskningen, utan också är det mest fullständiga.

Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone