Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Hedvig Eleonora och hennes tid
Isbn: 978-91-8050-219-1
Förlag: Historiska media
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: december 2022
Uppläsare: Odile Nunes
Length: 9 timmar 1 minut

Ljudbok

Hedvig Eleonora och hennes tid

Hon var den svenska barockens drottning, känd som ”Karlarnas maka, mor och farmor”. Prinsessan Hedvig Eleonora från Holstein-Gottorp gifte sig med Karl X Gustav 1654 och blev mor till Karl XI och farmor till Karl XII. Under sina nästan åttio levnadsår hann hon uppleva den svenska stormaktens blomstring och begynnande fall. Men hon var också kulturmecenat och politiskt inflytelserik genom sin plats i inte mindre än två förmyndarregeringar.

Eva Helen Ulvros, professor emerita i historia vid Lunds universitet, skildrar i sin nya bok Hedvig Eleonoras liv. Vi följer drottningen från det korta äktenskapet, där hon långa perioder var med sin make ute i fält, till att hon som gammal förgäves bad sin sonson Karl XII att sluta fred.

I Hedvig Eleonora och hennes tid får läsaren också en inblick i hovlivet med dess teatrar och maskerader, och i det kungliga privatlivets utflykter och nöjen. Karl XI var en familjeman som gärna tog med barnen på roddturer och picknickar. Parallellt med idyllen får vi också möta svälten, pestepidemierna och häxprocessernas fasor. Tillsammans målar dessa kontraster en fascinerande bild av 1600-talets Sverige.

Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone