Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Skallgång
Isbn: 978-87-2846-924-8
Förlag: Saga Egmont
Kategori:
Romaner Psykologi Historia
Tillgänglig sedan: december 2022

E-bok

Skallgång

"Pengar ja, det är då en välsignad ting som kan hjälpa en ur eländighet och bedrövelse. Men att pengar skulle göra allting lätt när man har det så illa ställt att man inte äger ett endaste träd eller kreatur, det kunde man då aldrig tänka sig förrän man kom i lag med Kärnebyen. Karl Ivarsson har så mycket pengar på fickan som han aldrig ägt. Det skall bli rediga lass med ost och smör för de pengarna."

Västergötland under 1800-talets andra hälft. Storbonden Karl Ivarsson är en rakryggad karl i en tid av förändring. Han står inför en prövande tid präglad av skiftningen mellan ett självförsörjande samhälle till den mer progressiva industrialiseringen av samma arbete. En maktkamp mellan individens självständighet och storindustrins kapitalism.

Konflikterna duggar tätt, mellan familjemedlemmar, med grannar. Ska Karl våga satsa sina tillgångar för att potentiellt skapa en större ekonomisk trygghet för sin familj och kommande generationer? Hur rakryggad kan han egentligen förbli om han ingår i ett mer vinstcentrerat avtal?

"Skallgång" är Walter Dicksons första roman och första del i hans romansvit om släktöden och emigration.



Walter Dickson (1916–1990) var en svensk roman- och novellförfattare, född i USA, senare bosatt i Falkenberg. Han debuterade med novellsamlingen "Perspektiv från Stigberget" 1942 och kom att skriva flera kulturhistoriska essäer och böcker om Halland. Emigration är ett återkommande tema i Dicksons berättelser, han skrev en romansvit baserad på sin egen familjehistoria och emigration till Amerika. Hans emigrationsskildringar har jämförts med Vilhelm Mobergs och Artur Lundkvist ska ha sagt "att medan Moberg är realismens skildrare av emigrantlivets stora skeende, skapar Walter Dickson den inre upplevelsens realism". Dickson gör ett betydligt litterärt avtryck med sin kreativt förtroliga berättarstil.

EPUB3: Reflowable


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone