Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Det dramatiska 80-talet
Isbn: 978-91-7789-873-3
Förlag: Historiska media
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: januari 2022

E-bok

Det dramatiska 80-talet

Att en helt annan epok stod för dörren var det få som anade vid midnatt den 31 december 1979, då ett nytt årtionde tog sin början. 1980-talet inleddes med mycket spända relationer mellan USA och Sovjetunionen, nådde en vändpunkt vid mitten av årtiondet då Michail Gorbatjov slog in på en ny politisk väg och avslutades den dramatiska hösten 1989 då det kommunistiska östblocket upplöstes. Det kalla kriget tog slut.

Vägen från kapprustning och konfrontation till nedrustning och förhandlingar visade sig vara kortare än många trott. 1980-talet var de dramatiska förändringarnas årtionde, även för svenskt vidkom-mande. Ibland kändes det som om kriget var nära då marinen jagade främmande ubåtar längs kusten. Landet skakades i sina grundvalar då statsminister Olof Palme sköts till döds på öppen gata i Stockholm.

Men 1980-talet var mer än politik. Olle Larssons kunniga guidning genom årtiondet skulle inte vara fullständig om den inte också fångade in musiken, modet, frisyrerna, maten, sporten och populärkulturen. James Bond, Carola och Hulken är oundvikliga, liksom den sovjetiska superfemman och det svenska tennisundret.

Det dramatiska 80-talet är den första skildringen på svenska av en ibland hånad men högintressant och fascinerande period. Olle Larsson tar ett helhetsgrepp på 1980-talet och bjuder på en hisnande resa till en tid som inte är så avlägsen men ändå känns som en annan värld.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone