Hoppa till innehållet
Omslagsbild för När tiden byttes ut : Norra Jämtland och industrialiseringsprocess 1850-1906
Isbn: 978-91-8936-108-9
Förlag: Nordic Academic Press
Kategori:
Samhälle & politik Historia
Tillgänglig sedan: december 2021

E-bok

När tiden byttes ut : Norra Jämtland och industrialiseringsprocess 1850-1906

Vad hände i byarna då timmerfronten nådde norra Jämtland vid 1800-talets mitt? Hur påverkades människorna i Alanäs, Frostvikens och Ströms socknar när deras agrara samhällsstruktur utmanades av industrialismens krafter?

När tiden byttes ut granskar historikern Svenbjörn Kilander handeln med skog och egendomar i åtta byar mellan 1850 och 1906. Med transaktionerna som fond belyser han också lokalpolitiska konsekvenser av skogsnäringens hastiga expansion. Bakom utvecklingen anas den svenska staten som alltmer reglerade de privata villkoren. Kilanders analys visar att den populära bilden av baggböleriet som orsak till den ekonomiska omvälvningen är kraftigt förenklad.

Kilander beskriver konkret samtliga avverkningsrätter, överlåtelser av fastigheter och krediter mot inteckning i fast egendom i byarna. Resultatet är samtidigt en skildring av det norrländska inlandets omvandling under den tid då det svenska industrisamhället fick allt fastare konturer. På ytan var förändringarna små, likväl stöptes lokalsamhällena om i grunden. Studien är tankeväckande och utgör en grund för diskussioner om strukturförändringar i samhället med lokala, regionala och slutligen nationella konsekvenser


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone