Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Kampen om Norden
Isbn: 978-87-2802-155-2
Förlag: Saga Egmont
Kategori:
Historia Humaniora
Tillgänglig sedan: oktober 2021

E-bok

Kampen om Norden

Danmark, Norge, Sverige och Finland var på intet sätt obetydliga småstater vid andra världskrigets utbrott. Faktiskt hade de en så strategisk betydelse, att både Hitler och Stalin på hösten 1939 stirrade glupskt (och ängsligt) på de nordiska länderna. Den paranoide Stalin fruktade, att Finland skulle komma att användas till ett tyskt anfall mot industristaden Leningrad, och Hitler visste, att om de allierade erövrade Norge, kunde han riskera att förlora kriget inom loppet av bara sex månader. Därför var det inte att undra på, att de båda diktatorerna vände blicken mot norr omedelbart efter deras gemensamma fälttåg i Polen. Röda armén och tyska Wehrmacht hade var sin uppgift att lösa, och endast hårdföra finnar, modiga norrmän, danska värnpliktiga och svenska vapen stod i vägen för en snabb erövring.

Striderna längs den finska gränsen och i Nordnorge hörde till krigets bittraste, och ett tag såg det faktiskt ut som om både Sovjetunionen och Tredje Riket skulle få ge upp försöken att få fotfäste i Norden. Vad som stod på spel, och på vilket sätt Hitler och Stalin till slut segrade, får du följa i 'Kampen om Norden'.

Allt om Historia tar dig med på en banbrytande resa in i det förflutna, så att du kan delta i de största händelserna i historien. Gå tillbaka i tiden - till frontlinjen under andra världskriget, vikarnas härjningar och egyptiernas tillbedjan av gudar. Allt om Historia är för den som vill veta mer om de spännande och dramatiska händelser från det förflutna som präglat världen vi lever i idag.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone