Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Under fikonträdet
Isbn: 978-91-8910-510-2
Förlag: Rámus förlag
Kategori:
Romaner Kulturhistoria
Tillgänglig sedan: april 2020

E-bok

Under fikonträdet

”Under fikonträdet är en mäktig och stor berättelse som känns som en självklar tredje roman för en författare som alltmer mutat in en egen röst som ett samtida jugoslaviskt minne.” – Expressen

Slovenske Goran Vojnovic är tillbaka med sin tredje roman Under fikonträdet. I denna storslagna berättelse vävs de drabbande berättelserna från tre olika generationer och skeenden i den jugoslaviska historien samman för att tillsammans kunna förklara var och en av dem.
När Jadrans morfar Aleksandar dör i den lilla kroatiska byn Monjan på gränsen till Slovenien uppenbarar sig ena historia av familjehemligheter för Jadran. När han börjar söka efter sin egen identitet, orsaken till pappas försvinnande under kriget och mamman oförklarliga aversion till Aleksander, leder det honom oundvikligen in i Jugoslaviens uppgång och sönderfall med folkförflyttningar och gränsdragningar där det inte längre finns plats på den ena sidan för de som fötts på den andra.

I det som en gång var ett land var de också en familj. Nu verkar fikonträdet i morfars trädgård vara det enda som stått emot alla stormar.

Under fikonträdet är en berättelse om tid, kärlek och frihet, som väver samman historiens och familjens trauman. Minnena från det förflutna kan bidra till att förstå samtiden, men befriar inte från ansvar för framtiden.

Goran Vojnovic är född 1980 i Ljubljana och är verksam som författare och filmregissör. Hans debut Blattejävlar! är den mest sålda boken i Slovenien någonsin och har satts upp som teater, filmatiserats och översatts till ett dussintal språk. Hans andra roman Jugoslavien, mitt hemland belönades med priset för årets bästa bok och har också den översatts ett tiotal språk. Under fikonträdet har av kritiker prisats som hans främsta och mest storslagna berättelse hittills.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone