Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Ord med historia
Isbn: 978-91-7469-317-1
Förlag: Ordalaget Bokförlag
Kategori:
Humaniora Språk & ordböcker
Tillgänglig sedan: december 2019

E-bok

Ord med historia

En trevlig bok man gärna kan fördriva tiden med... Varje läsare för åtminstone någon aha-upplevelse och lär sig något om det svenska språket." Tidningen Språkbruk, Bianca Holmberg


Argusögon - vem var  Argus?

Bojkotta - vad har det med Charles Boykott att göra?

Varifrån  kommer ordet deadline?

Varför heter det emoji?

Utforska historien  bakom orden! Här berättas om 300 ord och deras spännande ursprung och betydelse. En guldgruva för alla som är intresserade av ord och språk i allmänhet. 

Språk är något levande: nya ord föds, andra faller i glömska. Våra äldsta ord t ex moder, son, bror och äta kallas arvord. De har vi haft sedan urminnes tider. Med kristendomen kom grekiska och latinska ord in i svenskan. Hansan i Östersjöområdet förde med sig ord som köpman, betala, snickare och skräddare. På 1700-talet blev Frankrike ett mönsterland och från denna tid hör ord som teater, opera, ridå, byrå och fåtölj. Många nya ord har vi fått från engelskan och amerikanskan: shoppa, chips, jeans, event, chilla, swisha och timeout.

Kerstin Johanson är fil.mag i nordiska språk, litteraturhistoria, franska och religionskunskap. Hon har tidigare gett ut ett 10-tal böcker, bl a "Svenska uttryck och deras ursprung" och "Engelska uttryck och vad vi säger på svenska".



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone