Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Moder Jords Folk
Isbn: 978-91-8905-541-4
Förlag: Idus förlag
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: november 2019

E-bok

Moder Jords Folk

Att bli utvald är inte vad Unn längtar efter, även om det innebär att hon får förmåner som många av klanfolket eftersträvar. Men det smärtar att hon måste upphöra med det som betyder mest för henne som jakten, springet i skogen och närheten till de goda andarna. Dessvärre har Alva, översteprästinnan på sin resa tillsammans med Moder Jord bestämt att det är Unn som är den nya disen. Alvbyns främsta jaktmö får därmed lämna de oinvigdas liv för att ingå i prästerskapet, och genomföra de fasanfulla resorna.

Med sitt goda lynne och äventyrslystnad söker Adal på andra sidan havet efter den åtråvärda gula kådan, raven, den som kommer ge honom status och rikedomar. Men mötet med en vacker mystisk kvinna förändra allt; och han följer henne dit hon vill.

Solen bränner alltmer och torkan dödar allt, och Moder Jord kräver sina offer. Det enda görliga är att fly, lämna allt och ge sig ut mot främmande marker och ordningar.

I Moder Jords folk som utspelar sig under bronsåldern, i främst Halland och Bohuslän, vill Maria visa hur relationen mellan kvinnor och män, samt olika trosuppfattningar kan tänkas ha varit. Och hur var det när gamla och nya kulturer möttes: Levde de bredvid varandra i fredlig samexistens, för att succesivt integreras med varandra eller skedde det genom stridigheter och eliminering?

Kvinnans roll i historien är fantasieggande. I romanen Oren (IDUS FÖRLAG 2016) levandegjorde Maria det medeltida synsättet på kvinnan, som utifrån det då kristna idealet var att hon skulle vara ärbar och helt underordnad mannen. Maria tror inte att det varit så under hela mänsklighetens historia. Enligt henne visar bronsålderns fornlämningar på något helt annat; snarare stod kvinnan högst på samhällsstegen, i alla fall verkar jämlikhet har rått mellan könen. Kvinnliga gudinnor har varit vägledande och tolkningar av hällristningar kan påvisa att exempelvis menstruation kan ha betraktats som något heligt. Det har hon tagit fasta på i Moder Jords folk där hon försöker vrida runt könsbegreppen; kvinnan och mannen är jämlika i ett symbiotiskt förhållande.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone