Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Zigenerska
Isbn: 978-91-2714-731-7
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Samhälle & politik Kulturhistoria
Tillgänglig sedan: februari 2016

E-bok

Zigenerska

En självbiografi vid 31 års ålder vore för pretentiöst, skriver hon. Ändå är det just det debutboken blir – en öppen, uppriktig och upplysande skildring av livet som romsk kvinna i Sverige. Katarina Taikons Zigenerska, som utkommer hösten 1963, får ett explosivt genomslag i den offentliga debatten och kallas i pressen ”en hårt ringande väckarklocka”. Boken landar mitt i en av dåtidens stora politiska frågor: romernas utestängning från välfärdssamhället.

Katarina Taikon, författare, folkbildare, barnens försvarare och människorättsikon – de senaste åren har hennes arbete för romernas lika rättigheter uppmärksammats med en biografi, en dokumentärfilm och Natur & Kulturs nyutgivning av de klassiska Katitziböckerna. Nu kommer även debutboken, som blev startskottet för den antirasistiska kampen för romers rätt till bostäder, skola och arbete. Texten pulserar av frihetslängtan och äger mer än 50 år efter sin tillkomst en märkvärdig relevans för vår tid.
I ett nyskrivet och personligt förord reflekterar författaren Karolina Ramqvist kring Katarina Taikons betydelse, för sin tid och för oss idag.

Katarina Taikon (1932-1995) var författare och medborgarrättsaktivist. Hennes mest kända verk är Katitziböckerna som utkom i tretton delar 1969-1980. Taikon skrev även fyra faktaböcker varav debuten Zigenerska (1963) var den mest uppmärksammade.


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone