Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Skildring av Östergötland år 1882
Isbn: 978-91-7677-050-4
Förlag: Virvelvind Förlag
Kategori:
Historia Resor & geografi
Tillgänglig sedan: augusti 2015

E-bok

Skildring av Östergötland år 1882

Visste du att östgötarna har en ”dryghet i tal och åtbörder” och att de lever i sådan lyx att det ”bragt mången till undergång”?  Det var i alla fall vad som var den allmänna åsikten i slutet av 1800-talet.

I den här e-boken får du en spännande inblick i hur man på 1880-talet såg på landskapet Östergötland samt dess invånare, natur och städer.

Du får läsa om viktiga personer ur den östgötska historien både när det gäller galna kungar och drottningar samt godsägare och industrimän.

Och även om man på den här tiden ansåg att invånarna i Östergötland var dryga så tyckte man också att östgöten var ”liflig, arbetsam och händig” samt hade en ”naturlig godsinthet”.

Textens författare Herman Hofberg (1823–1883) var en känd fornforskare och medarbetare på Nationalmuseum.  Texten är hämtad ur Hofbergs bok ”Genom Sveriges bygder” som för många svenskar var det enda sättet att lära sig mer om andra delar av landet.

Eftersom den här texten skrevs på 1800-talet så innehåller den mått, ord och namn på personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone