Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Offer för brott : våldtäkt, incest och barnamord i Sveriges historia från reformationen till nutid
Isbn: 978-91-8767-523-2
Förlag: Nordic Academic Press
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: oktober 2014

E-bok

Offer för brott : våldtäkt, incest och barnamord i Sveriges historia från reformationen till nutid

Synen på brottslingar och oskyldigt drabbade i samband med incest, våldtäkt och barnamord har varierat under århundradena. På 1930-talet sågs en flicka som utsattes för incest som medskyldig och så sent som på 1960-talet fanns det ingen statlig hjälp för de som utsatts för brott. På 1970-talet användes ordet brottsoffer för första gången i media. I slutet på samma årtionde såg Brottsoffermyndigheten dagens ljus. Idag har vi omkring 110 brottsofferjourer runt om i landet.

I boken Offer för brott diskuterar tre historiker viktiga perspektiv på samhällets syn på offer genom historien. De resonerar kring människors etiska och existentiella villkor i ett tidsperspektiv som sträcker sig från 1600-talet till nutid. I rättsfallen lyfter författarna fram människorna bakom händelserna och deras berättelser.

Eva Österberg är professor i historia vid Lunds universitet och känd som förmedlare av historia i populärvetenskapliga sammanhang, bland annat i dagspress och tv. Hon har gett ut ett flertal böcker och är en flitig föreläsare.

Marie Lindstedt Cronberg är fil.doktor och anställd som forskare vid Historiska institutionen i Lund. Hon forskar för närvarande om våld i familjen under 1800- och 1900-talen.

Eva Bergenlöv är doktorand vid Historiska institutionen i Lund och arbetar på en avhandling om rättslig diskurs och rättspraxis kring barnkvävning och barnamord i det tidigmoderna Sverige.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone