Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Här föds svensk hiphop - Ett reportage från Stockholms förorter. Med intervjuer av Titiyo, Leila K. och Papa Dee.
Isbn: 978-91-7423-261-5
Förlag: Telegram Förlag
Kategori:
E-single Samhälle & politik Konst, musik, teater, film
Tillgänglig sedan: december 2013

E-bok

Här föds svensk hiphop - Ett reportage från Stockholms förorter. Med intervjuer av Titiyo, Leila K. och Papa Dee.

Hon rappar och han toastar. Från Tensta och Bergsjön dånar det svart-vitt om rätten att partaja och få vara nåt – och det är dom.

"När BBC var här", fortsätter Titiyo på stam­krogen Tranan i Stockholm, "och gjorde ett inslag till tv-programmet Behind the Beat ville producen­ten bara ha svarta människor framför kameran. Han hade fått för sig att det fanns massor av färgade svenska artister, en slags rörelse, och han ville inte höra på när vi sa att vi bara är några stycken som håller på."

Håkan Lahger intervjuar några av pionjärerna, Titiyo, Leila K. och Papa Dee, inom svensk hiphop i detta tidsdokument från det tidiga 90-talet. Men det är också ett reportage om ungdomskulturen i Stockholms förorter där hiphopen först satte sin prägel. Fram växer en bild av gemenskap, högtflygande drömmar och en vardag färgad av utanförskap.

"Niklas och de andra kurar ihop sig i den lilla lägenheten för att komma undan vuxenvärlden. En stunds flykt ifrån allt. De ber fotografen att gå. Vänligt men bestämt. Han är trots allt vuxen, och vuxna kan man inte lita på."

Intervjun publicerades ursprungligen i Upp&Ner – Inrikesflygets reportagetidning nr 6 1990

Håkan Lahger är en av Sveriges ledande musik och nöjesjournalister. Han började på Dagens Nyheter i slutet på 70-talet och startade musiktidningen Schlager på 80-talet. Har arbetat för flertalet ledande magasin och tidskrifter genom åren samt skrivit ett drygt halvdussin böcker, bland annat Proggen – musikrörelsens uppgång och fall och om det legendariska skivbolaget Metronome – De legendariska åren. Vidare böckerna Ulf Lundell – Den vassa eggen och Bob Dylan – En kärlekshistoria, hösten 2013 kom Helikopterpiloten – berättelsen om ett rån. Till vardags arbetar Håkan Lahger med SVT-produktionen Skavlan.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone