Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Den röda nejlikan (Telegram klassiker)
Isbn: 978-91-7423-195-3
Förlag: Telegram Förlag
Kategori:
Romaner Deckare & spänning
Tillgänglig sedan: oktober 2013

E-bok

Den röda nejlikan (Telegram klassiker)

Den röda nejlikan (1905) utspelar sig under franska revolutionen i slutet av 1700-talet. Huvudpersonen är en förmögen engelsman, sir Percival Blakeney, som under pseudonymen Röda nejlikan ägnar sig åt att i hemlighet rädda franska adelsmän undan halshuggning genom giljotin. Han är en mästare på förklädnad, en fantasifull planerare, en formidabel fäktare och en kvicktänkt flyktkonstnär. Varje gång han räddar någon undan avrättning hånar han sina fiender genom att lämna kvar ett kort med en bild på en liten blomma: en röd nejlika. Röda nejlikans identitet blir ett vida spritt samtalsämne och hjälten själv hamnar i fokus för en internationell förbrytarjakt av de franska myndigheterna. För att gömma sin verkliga identitet presenterar Percy Blakeney sig själv i vardagslivet som en korkad, snobbig lyxlirare. Hans verkliga identitet hemlighålls av ett gäng vänner som kallar sig Röda nejlikan-ligan. Sammanslutningen hjälper till att verkställa sir Percys planer.

Percival Blakeney är urfadern för arketypen ”hjälten med hemlig identitet” och har inspirerat till hjältar som Zorro och Batman.

Romanen har inspirerat otaliga filmer, tv-serier och serieböcker. Framförallt har ”Den röda nejlikan” kommit att användas som begrepp, och en rad aktningsvärda personer som hjälpt till att rädda människor från terror har fått det som smeknamn. Raoul Wallenberg var direkt inspirerad av en filmatisering av boken när han under andra världskriget påbörjade sitt arbete med att utfärda falska pass för att rädda totalt 15 000 ungerska judar från de tyska koncentrationslägren. Prästen Donald Caskie, alias ”Den tartanfärgade nejlikan”, hjälpte fler än 2 000 allierade att fly från det ockuperade Frankrike under andra världskriget. Varian Fry, alias ”Amerikanska nejlikan”, räddade tusentals flyktingar från Nazisterna under andra världskriget. ”Den vatikanske röda nejlikan”, Hugh O’Flaherty, räddade tusentals brittiska och amerikanska soldater, och judar, under andra världskriget. Harald Edelstam, ”Den svarta nejlikan”, var en svensk diplomat som hjälpte medlemmar ur norska motståndsrörelsen att fly från tyskarna. Och i Chile på 1970-talet räddade han flyktingar från Pinochets militärjunta. Namnet ”Den svarta nejlikan” gavs också till Nelson Mandela innan han blev arresterad och fängslad, det var en effektiv förklädnad för att undvika att bli fångad.

Emmuska Magdalena Rosalia Maria Josefa Barbara Orczy, ”Baronessan Orczy”, född 23 september 1865 i Tarnaörs, Österrike, död 12 november 1947 i Henley-on-Thames, England, var en brittisk författare och konstnär av ungersk aristokratisk börd. Emma Orczy publicerade över 70 böcker under sin livstid och blev med tiden förmögen på sitt författarskap.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone