Jump to content
Cover for En chans att göra skillnad
Isbn: 978-91-8739-120-0
Publisher: Ekerlids Förlag
Category:
Society & Culture
Accessible since: June 2013

E-book

En chans att göra skillnad

Kriget i Syrien har lett till en rekordhög invandring till Sverige. Även många människor från Somalia, Irak, Afghanistan och Eritrea söker sig hit. Bland de nyanlända finns allt fler som har en mycket kort utbildningsbakgrund. Att lyckas med arbetsmarknadsintegrationen är avgörande för ett socialt sammanhållet Sverige.

 

Författaren visar i boken att det är politiken det är fel på, inte människorna som kommer hit. Men Alliansregeringen och oppositionen står handfallna inför integrationsutmaningarna.  Priset för den misslyckade arbetsmarknadspolitiken får kommunerna betala, genom högre arbetslöshet och ökade utgifter för socialbidrag. Kommunerna står inför en kostnadschock när lokalt finansierade arbetsmarknadsinsatser måste byggas ut.

 

Kommunernas ansvar är samtidigt en chans att förändra. Med rätt utformad politik är det fullt möjligt att skapa en inkluderande arbetsmarknad. Svaret ligger inte i kostsamma insatser, utan reformer som aktiveringskrav, resultatstyrning i arbetsmarknadsinsatser och vuxenutbildning samt minskat regelkrångel för företag.

 

Boken analyserar också fyra kommunala modeller för arbetsmarknadspolitik: Solna-modellen, Nackas Jobbpeng, Södertäljes Telge-modell och Stockholms Jobbtorg. Modellerna jämförs utifrån deras kostnadseffektivitet och koppling till forskning.

 

 

Li Jansson är nationalekonom på Svenskt Näringsliv och arbetar med arbetsmarknaden för utlandsfödda och personer med funktionsnedsättningar. Hon har tidigare gett ut boken Välståndssamhälle för alla – den företagsamma vägen ur fattigdom på Ekerlids Förlag.

 

 


Read sample (Download)
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone