Puma Chupan
“Min morbror hette Freddy. Jag gillade honom skarpt. När jag var grabb, brukade han berätta för mig om sina upplevelser i Sydamerika på 1890-talet. Som ung ingenjör reste han ut till Argentina för att hjälpa till att bygga järnvägen som idag löper mellan Rosario och Santa Fé, väster om Buenos Aires. För några år sedan stötte jag på en skokartong på vinden. Insvept i ett stycke segelduk låg hans slitna dagbok från den tiden och det här mycket tummade fotot av morbror Freddy och hans Puma...”
EFTER avslutat jobb beger sig Freddy och hans bror ut på en äventyrsresa i Argentina, Bolivia och Peru.
Mötet med en inkaättling ger dem en märklig upplevelse. Yrade den gamle indianen när han berättade om heliga offerplatser och dolda skatter djupt in i Andernas bergsmassiv?
NÄSTAN hundra år senare dimper ett paket ner hos arkeologen Adam Ahrberg i Buenos Aires. Paketet är från Museo de Oro, Guldmuséet i Lima. I ett följebrev nämns en donation, som hans farfar Freddy en gång i tiden ska ha gjort till muséet.
Paketets innehåll får Adam att utrusta en forskningsexpedition för att söka efter den sägenomspunna inkakejsaren Huyana Capacs grav och skattkammare.
… enligt inkatraditionen uppfördes rituellt alla städer enligt samma princip – stadsplanen var utformad efter en gigantisk pumas kontur. Ingången till stadens fästning låg i pumans gap. Utefter en linje dragen från svansfästet till huvudet låg gravkamrarna där de döda kejsarnas mumier bevarades. Solens tempel låg i pumans svans, puma chupan på quechua-språket.
Information
Stöds av följande plattformar
PC/Mac
Surfplatta Läsplatta
Smartphone