Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Svensk arbetarlitteratur
Isbn: 978-91-7389-247-6
Förlag: Atlas
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: november 2011

E-bok

Svensk arbetarlitteratur

Svensk arbetarlitteratur är en vital litterär strömning, vars styrka i den kulturella offentligheten har växlat under decenniernas gång i 125 år. Den är ett av Sveriges tyngst vägande bidrag till världslitteraturen. Arbetarlitteraturen uppträdde först vid slutet av 1800-talet som kampdikt i vänsterns tidningar. Den mognade under 1910-20-talen till en bred litterär rörelse i samspel med internationella realistiska och expressionistiska strömningar. Vänsterinriktade förlag och tidningar blev samtidigt allt viktigare.

Genombrottet för arbetarförfattarna hos kritik och publik kom i början av 1930-talet, manifesterat i den berömda antologin Ansikten, där autodidakterna (sexton män och en kvinna) publicerade självbiografiska uppsatser.

Samhälleliga och internationella problem lyftes fram under 1960-70-talen, medan marknadsliberalism och inomlitterära frågor som postmodernismen dominerade debatten under det följande decenniet. Kulturklimatet förändrades åter under 1990-talet då en rad kraftfulla berättare med arbetarmotiv framträdde och även vann starka positioner i rikstäckande media som storstädernas press och förlag, TV-hörnor och radions kulturkanal.

Lars Furuland och Johan Svedjedal, litteratursociologer i Uppsala, framlägger härmed den länge saknade handboken om svenska arbetardiktare och vänsterförlag.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone