Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Sjukdomsvärldar: om människors erfarenhet av kroppslig ohälsa
Isbn: 978-91-4405-277-9
Förlag: Studentlitteratur
Kategori:
Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: november 2011

E-bok

Sjukdomsvärldar: om människors erfarenhet av kroppslig ohälsa

En stor andel av befolkningen i de västerländska samhällena och en växande andel världen över lever med långvarig kroppslig ohälsa. Den utbredda förekomsten har en djupgående påverkan på sättet att leva, både bland de redan sjuka och bland dem som är friska. Kunskap om den kroppsliga ohälsans personliga, sociala och kulturella dimensioner är därför av grundläggande betydelse för förståelsen av tendenser och processer i samtiden.

Boken bygger på berättelser från personer som själva lever med olika former av långvarig och ibland svår kroppslig ohälsa. Några kapitel är rättframt rapporterande, medan andra ansluter till sådana förståelseramar som fenomenologi, symbolisk interaktionism och analytisk filosofi. Texten ansluter sig till den internationella vetenskapliga tradition som under senare tid har försökt ge den levda erfarenheten av ohälsa ett språk och en röst, i opposition mot eller som komplement till ett rent biomedicinskt perspektiv. Den är utpräglat tvärvetenskaplig och skriven av personer med olika ämnesbakgrund, alltifrån omvårdnadsvetenskap, filosofi, sociologi och pedagogik till sjukgymnastik och arbetsterapi.

Sjukdomsvärldar vänder sig till alla med intresse för vad det kan innebära att leva med kroppslig ohälsa i vardagslivet och för hur de möjliga innebörderna formas av mer övergripande sociala och kulturella omständigheter. Den tvärvetenskapliga inriktningen gör boken väl användbar på såväl olika vårdutbildningar som kurser i både samhällsvetenskap och humaniora.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone