Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Jag har inte råd : Sorrow nr 5
Isbn: 978-91-8852-986-2
Förlag: Lava förlag
Kategori:
Samhälle & politik Psykologi Ekonomi & marknadsföring
Tillgänglig sedan: december 2017

E-bok

Jag har inte råd : Sorrow nr 5

KÖPSTOPP!

Klockan 18:50 på nyårsafton 2015 bestämmer sig Marcus Stenberg: 2016 blir ett köpfritt år. Allt ska sägas upp: Netflix, Storytel, Spotify, HBO Förbjudet är att köpa smink, kläder, hårfärg, accessoarer, inredningsprylar, elektronik, möbler, skivor ja egentligen ALLT som kostar pengar.

Marcus Stenberg hade en deltidsanställning i en bokhandel och var i snabb takt på väg till kronofogden eftersom han inte kunde sluta leva över sina tillgångar. Som mest kunde han kortnumret till fyra olika kreditkort utantill och flyttade runt skulder mellan sms-lån och kreditkort samtidigt som han fortsatte köpa saker.

Jag tänkte söka till Lyxfällan och bara ta ett enda sista sms-lån till kläder för att se bra ut i tv. Någonstans där insåg jag att jag måste sluta shoppa, börja sälja av de onödiga saker jag köpt genom åren och försöka inse att jag faktiskt inte har råd. Jag började skriva om mitt köpfria år och det allra skämmigaste jag kunde tänka mig: min privatekonomi. För att kunna sluta konsumera behövde jag förstå varför vi tjänar mer för varje år men samtidigt skuldsätter oss mer. Och varför jag gillar att shoppa så mycket.

I Jag har inte råd följer vi Marcus hårda kamp, dag för dag under ett års tid, skildrat i bloggen Sorrownumberfive.se. Det är en välskriven och intressant bok som tvingar oss läsare att reflektera över ett samhälle där ett av unga människors glädjeämnen är att shoppa sig till ruinens brant Vad händer på lite sikt med alla dessa unga skuldsatta?

Marcus Stenberg är utbildad fotograf vid Valands konsthögskola och tog sin masterexamen med ett arbete om bokomslag. Han har jobbat med det mesta inom bokbranschen allt ifrån PR till formgivning till bokhandel. Han bloggar för bokhora.se och har bokpodden Ett eget rum som fokuserar på kvinnliga författarskap. Han bor i Koutojärvi i Tornedalen. Jag har inte råd är hans debutbok.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone