Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Med fem diamanter
Isbn: 978-91-0015-784-5
Förlag: Albert Bonniers förlag
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: juni 2016

E-bok

Med fem diamanter

Wachira älskar Wambura till den grad att han tror sig ha ansvaret för kärleken själv. Wachira är en boy bland miljoner i Afrika, i Kenya omkring 1960. Han far till stan för att tjäna ihop pengar till brudparet, sex getter, som Wachiras far och bröder enligt en obönhörlig tradition måste ha för att de två unga skall bli lagligt gifta. ”På ett par månader” reser boyen till stan, flickan flyttar till hans mors jordlapp för att föda förlovningsbarnet, odla majs och vänta på den älskades återkomst.

Hans lön är så liten att den knappt räcker till kost åt honom själv. Han bor i en cementcell utan ljus, som kallas tjänarbostad. Han lockas av de torftiga nöjen som bjuds färgade boyar och hans kamp för brudpriset blir ett sisyfosarbete. Sara Lidmans nya roman är också berättelsen om Thiongo, Wachiras bror. Han har läshuvud och följer med i de politiska sammanhangen, försöker väcka och skärpa sin bror, som bara tänker på pengar. Ur detta växer en dramatisk konflikt mellan bröderna, som också kan stå som en symbol för det nya Afrikas våndor vid födseln.

Med fem diamanter är en djupt mänsklig roman om svårigheten att intet ha och att tjäna dem som äger mycket. Den följer en glad beskedlig pojkes väg från ett ögonblick av finaste omtanke till ett fruktansvärt våldsdåd. Titeln publicerades första gången 1964.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone